Hoe verkoop je jouw collectie comics zo goed mogelijk? - Shortbox Comics

Jouw collectie comics verkopen? Hier onze tips

Jouw comic verzameling verkopen lijkt gemakkelijk, maar is best een klus. Wij geven je graag tips!

Hieronder lees je tips om dit op een zo goed mogelijke manier te doen!

Algemene tips

1 BEREID JE VOOR
Het is verstandig voor je gaat verkopen je collectie in te delen per comic, titel of sets en zo te maximale opbrengst te genereren. Maak goede lijsten met de titel, issue nummer, volume conditie. Maak goed en uitgebreid foto's en zorg voor een goede beschrijving. Gezien comic kopers vaak exact willen weten wat ze kopen verwachten ze een zogenaamde 'grade'. Hanteer LOW/ MID | HIGH Grade om discussie te voorkomen achteraf.

2 BEPAAL DE WAARDE
Bepaal alvast een maximale en minimale prijs voor jezelf. Je zult biedingen krijgen. Twijfel is killing. Vraag altijd eerst wat iemand ervoor wil geven voor je jouw prijs noemt. Misschien is het bod wel hoger! Verkoop je losse issues check dan Ebay Sold listings of de Key Collector Comics website voor een indicatie van de dagwaarde. Heb je hulp nodig bij de waardebepaling? Stel me gerust een vraag via het contactformulier!

3 TIJD IS OOK GELD
Denk erover na hoeveel tijd je in de verkoop wilt stoppen. Verkopen is een stuk tijdrovender dan je denkt. Vaak willen verzamelaars je collectie eerst uitgebreid zien. Denk dus na of je vreemden over de vloer wilt hebben voor het bekijken van de comics. Houd er rekening mee dat je de comics vast klaarzet zodat men niet gaat trekken in je comic kast, bakken of dozen.

Zakt je energiepijl door het lezen van het bovenstaande stuk nu al in?
Als je zonder gedoe je comics wilt verkopen dan kun je ook direct contact met ons opnemen. Door met de tips!

Waar kun je het beste jouw comics verkopen?
Als je van plan bent je eigen collectie te verkopen dan kun je deze verkopen via verschillende verkoopkanalen. Hieronder staan de meest gebruikte manieren inclusief voor en nadelen. 

Ebay
Comics verkopen via Ebay is een tijdrovende klus, maar levert je wel vaak een maximaal rendement. Ebay is wereldwijd bekend en actief en levert perfecte exposure voor jouw verzameling. Echter zijn er kosten best wat kosten bij gemoeid. Zo heb je plaatsingskosten en betaal je verkoopcommissie.

Je verzameling verkopen via ebay

Daarnaast zijn er weinig kopers die de cashflow hebben om in een keer een verzameling op te kopen. Zorg dus dat je vooraf je collectie hebt gecategoriseerd en hebt gefotografeerd. Ook is het goed vooraf goed te kijken naar internationale shipping rates. Postnl en DPD zijn goede internationale verzenders. Zet je iets op een internationaal platform dan moet je er rekening houden dat je ook internationaal moet verzenden. 

Voordelen:
+ Internationaal publiek.
+ Veel gebruikt aankoopkanaal door hardcore verzamelaars.

Nadelen:
- Plaatsingskosten.
- Relatief veel werk en uitdagend platform om te leren kennen.
- Veeleisend publiek.

Catawiki
Catawiki is een veilingsite voor diverse producten. Zo ook voor comics. Catawiki is in europa goed bekend en levert een goede exposure voor jouw verzameling. Je verkoopt je producten per opbodveiling. De hoogste bieder wint! Er zijn wel best wat kosten bij gemoeid. Zowel voor de verkoper als de koper.

De commissie bedraagt 12,5% exclusief btw (15,1% inclusief btw) over de verkoop en opbrengst. 

Je verzameling verkopen via catawiki
Het voordeel is dat je deze achteraf betaald uit de opbrengsten van je veilingstukken. E
r zijn weinig kopers die de cashflow hebben om in een keer een verzameling op te kopen. Zorg dus dat je vooraf je collectie hebt gecategoriseerd en hebt gefotografeerd. Ook hier speelt internationaal verzenden. 

 Voordelen: 
+ Internationaal publiek.
+ Veel gebruikt aankoopkanaal door hardcore verzamelaars.
+ Opbod zorgt voor hoge opbrengsten als je mooie comics hebt.
+ Makkelijke verkoopomgeving.
+ Een 'expert' helpt je bij waardebepaling.
+ Veilingduur is een week. Na een week heb je je comics verkocht....hopelijk tegen een goede prijs!

Nadelen:
- Relatief hoge kosten.
- opbod zorgt voor een risico. Krijg je 1 bod en de veiling is voorbij, dan zit je hieraan vast.
- Relatief veel werk en uitdagend platform om te leren kennen
- Veeleisend publiek.
- Wachten op je geld. Uitbetaling duurt even.

Marktplaats
Marktplaats is een online verkoopplatform voor diverse producten. Zo ook voor comics. Marktplaats is onderdeel van Ebay en staat goed bekend. Jouw comics hier online zetten kost wat tijd, maar de app helpt je bij het communiceren met jouw potentiële kopers. Het plaatsen van comics is GRATIS. Echter, wil je goed zichtbaar zijn dan is het verstandig een advertentie te kopen of zichtbaarheid betaald te optimaliseren. Je kunt kiezen voor opbod of een vaste prijs hanteren. De laatste werkt het beste en het snelste.

Je verzameling verkopen via Marktplaats

 

Er zijn weinig kopers die de cashflow hebben om in een keer een verzameling op te kopen. Zorg dus dat je vooraf je collectie hebt gecategoriseerd en hebt gefotografeerd. Er worden veel vragen gesteld en niet elke geïnteresseerde is direct een koper. Er wordt veel afgedongen en onderhandeld. Geen zin in dit gedoe en kijkers thuis? Blijf weg bij Marktplaats.  

 Voordelen: 
+ Nationaal publiek.
+ Veel gebruikt aankoopkanaal door verzamelaars.
+ Gratis!
+ Makkelijke verkoopomgeving.
+ Heb geduld, het kan even duren tot je een koper hebt.

Nadelen:
- Relatief lage advertentie kosten.

- Veeleisend publiek.
- Afdingen.
- veel communicatie met kopers.

Een comicshop
De beste plek zou je zeggen. Comicshops hebben echter beperkte ruimte in hun winkel. Ze zitten dus niet altijd te wachten op jouw verzameling. Daarnaast hebben ze soms beperkte afzetkanalen en zijn ze afhankelijk van hun huidige kopers en bezoekers van de winkel. Ze weten precies wat ze inkopen maar staan er niet altijd voor open om een deel van hun winkelomzet te investeren in nieuw product. Door hun hoge overheadkosten (winkelhuur/ voorraad en personeel) zul je hier ervaren dat het bod vaak extreem laag is, of dat je zelfs een vriendelijke nee te horen krijgt! 

Je verzameling verkopen via een comicshop

Ze hebben veel marge nodig voor de verkoop en kunnen je nooit bieden wat een particulier kan. Heb je een hop met interesse dan geldt: minimale inspanning / minimale opbrengst en een redelijk resultaat. Dit als je ook kijkt naar het aantal uren dat je er mee bezig bent met verkopen. 

 Voordelen: 
+ Snel alles verkocht.
+ In een keer je geld!
Relatieve hoge opbrengst per geïnvesteerd uur!

Nadelen:
- Er zijn weinig shops met interesse in gebruikte comics.

- Erg lage opbrengst per comic.
- Je moet met de verzameling naar de winkel.

Een opkoper
Comic opkopers zijn vaak zelf ook liefhebbers van comics. Ze weten precies wat ze inkopen en zijn gewend grote bedragen in een keer te betalen. Uiteraard zijn het geslepen inkopers. Ze hebben marge nodig voor de verkoop en kunnen je nooit bieden wat een particulier kan. Vaak zijn opkopers actief met een eigen bedrijf of comicshop en dragen ze BTW en belasting af en betalen ze overheadkosten om te kunnen verkopen. Dit maakt dat ze minder kunnen bieden voor je comic verzameling. Echter ze kopen wel alles in een keer.

Je verzameling verkopen aan een opkoper

Minimale inspanning maximaal resultaat als je kijkt naar het aantal uren dat je er mee bezig bent met verkopen. Ze komen vaak langs om te kijken, betalen en direct mee te nemen. Je moet dus bereid zijn om on-the-spot een beslissing te nemen. Ze komen niet 2 x. Geen zin in dit gedoe en kijkers thuis? Een goede opkoper doet vaak en graag aan drop-off. Breng de spullen ernaartoe. Bespreek wel vooraf een richtprijs!

 Voordelen: 
+ Snel alles verkocht.
+ Geen gedoe of onderhandelingen.
+ In een keer je geld!
Relatieve hoge opbrengst per geïnvesteerd uur!

Nadelen:
- Niet iedereen is betrouwbaar.

- Lastig te weten wie opkoopt.
- Redelijke opbrengst per comic.

Interesse in een bod op jouw verzameling? Ik koop ook in, dit vanaf +/- 500 issues, ook help ik je gewoon graag verder met een advies. Neem contact op!

Back to blog

Leave a comment